Як виник та розвивався світовий аутсорсинг



Аутсорсинг виник у кінці 18-го сторіччя, коли великі американські компанії почали передавати певну частку своєї роботи на підрядників. Промислова революція, парові машини, теплоходи та залізничний транспорт перевернули світ: раніше віддалені регіони почали ставати логістично доступними. Американські заводи більше не обмежувалися своїм географічним положенням, і, наприклад, починали імпортувати сировину з Індії і переробляти її у Шотландії. Виготовлення товару ставало дешевшим при збереженні якості. 

Два сторіччя потому світова промисловість опинилася в ситуації, коли єдиним можливим способом захистити прибуток та зменшити ризики, ставала диверсифікація виробництва. Чим більше різноманітних товарів і послуг виробляла компанія, тим меншим був ризик фінансового провалу. Щоб тримати усі види діяльності під контролем, компанії мали збільшувати структури управління, що в подальшому зіграло з ними злий жарт.

У 1970-х і 1980-х роках гравці, що намагалися конкурувати на глобальному рівні, мали вже дуже роздуті структури управління. Це вбивало їхню конкурентоздатність: внутрішня бюрократія гальмувала будь-які спроби адаптуватися до мінливих умов ринку (швидко запустити новий продукт чи закрити збиткову філію було просто нереально). Тоді багато організацій почали втілювати новаторську ідею: зосереджуватися на своєму основному бізнесі і передавати другорядні напрямки та функції на аутсорсинг. Як казав Генрі Форд: «Якщо є щось, що ми не можемо зробити краще та дешевше ніж наші конкуренти, тоді немає сенсу робити це взагалі; таку роботу ми повинні передати тим, хто виконає її з прогнозовано кращим результатом».

Аутсорсинг не був офіційно визначений як бізнес-стратегія до 1989 року, однак більшість організацій на той час вже ним користувалися. Видавці, наприклад, часто наймали позаштатних кореспондентів, замовляли друк та розповсюдження. Використання підрядників для допоміжних функцій – це базовий етап еволюції аутсорсингу. На наступному етапі компанії почали віддавати на аутсорсинг послуги підтримки та адмін функції. Це почалося у 1990-х роках, коли з метою економії організації замовляти у підрядників бухоблік, роботу з персоналом, обробку даних, розподіл внутрішньої пошти, послуги безпеки, техобслуговування тощо. 

Бум інформаційних технологій на початку 2000-х років створив трансформаційний аутсорсинг. Він допомагає використовувати нові технологічні досягнення і адаптуватися до швидко мінливих потреб ринку. Тепер постачальники послуг – це перш за все партнери, які можуть запропонувати інновації, покращити операційні процеси та навіть запровадити нову бізнес-модель. Такий аутсорсинг допомагає бізнесу стати більш гнучким, щоб у результаті збільшити прибутки, присутність на ринку та підвищити вартість активів.

Аутсорсинг більше ніж 100 років є локомотивом розвитку та набуття максимальної ефективності виробництва, постійно трансформуючись під зміни технологій та самого процесу виробництва.